Kör tryggt på vägarna

Det viktigaste du bör tänka på när det gäller bilsäkerhet är inte modellen på din bil eller hur mycket du lägger ut på däcken – visserligen är det oerhört viktigt – det viktigaste är att köra så försiktigt som möjligt. Det betyder inte att du måste köra sakta vid alla tillfällen men det betyder att du bör anpassa hur du kör efter väglaget. Det är bland det enklaste och smidigaste sättet du kan köra lite mer säkert eftersom du på det viset tar miljön i beaktning.

Regn

Regn är inte bara farligt eftersom det gör väglaget svårt att beräkna det är också farligt eftersom det kan sänka din sikt från bilen. När det regnar tungt kan det vara svårt att se långt framför dig och då är det viktigt att du saktar ned något. Se dock till att du inte saktar ned så mycket att du riskerar att ett annat fordon kör på dig bakifrån utan bara så mycket du säkert kan göra. På det viset ökar du din sikt och kan undvika att köra på vilt när du är ute på vägarna.

Snö och is

Om det är något vi svenskar måste vara försiktiga med är det snö och is. Svart is kan vara otroligt farligt och självklart svårt att se. Håll dig uppdaterad när det gäller väglaget och tänka på att svart is kan finnas kvar efter en köldknäpp även om det börjat bli mildare igen. Snö och is liknar regn på det viset att det inte bara handlar om hur det påverkar väglaget utan också din sikt inifrån bilen. Vilt rör sig även på vintern så det är viktigt att du håller ögonen öppna för djur, särskilt om du kör nära skogar eller naturområden där det kan finnas mycket vilt.

Håll koll på områden där olyckor är vanliga

Vissa regioner och områden (till och med vissa vägar) är mer olycksdrabbade än andra så det är viktigt att du vet vilka dessa är. När du kör genom dessa områden vill du så klart se till att du inte drabbas av en olycka på vägen. Kör därför försiktigt och håll dig uppdaterad med väsentlig information som hjälper dig om en olycka skulle ske.